Predaj bytov sa mierne oživil, lákajú aj nízkoenergetické domy

16.03.2013 Košice

Košice 16. marca (TASR) - Realitný trh s bytmi v Košiciach v súčasnosti zaznamenáva podľa odborníkov mierny vzostup a oživenie predaja. Čiastočne dochádza k zmene na trhu s rodinnými domami. "Staré domy v tvare kocky a gazdovské rodinné domy sú na miernom ústupe, dopredu sa dostávajú nízkoenergetické novostavby slovenských a zahraničných výrobcov a dodávateľov," uviedol pre TASR Róbert Friedrich z realitnej kancelárie R 69.

Kupujúci pritom zodpovedne zvažujú kúpu nehnuteľností a výber podľa viacerých kritérií. Rozhoduje predovšetkým pomer ceny a rozloha bytu, lokalita, umiestnenie v bytovom dome, dostupnosť a infraštruktúra. Záujem je o tehlové byty. "Približná cenová relácia u košických bytov menších rozmerov - garsónka, jednoizbový a dvojizbový byt je v cenovej hladine okolo 1000 -1100 eur za m2, u bytov väčších rozmerov nad 60 m2, troj a štvorizbových, je to v rozmedzí 900-1000 eur za m2," zhodnotil Friedrich.

Podľa realitného makléra Michala Opinu z VRK Real Plus k väčším zmenám na trhu nedochádza a pokiaľ banky neprídu s mimoriadne výhodnými úrokmi, tak k nim ani nedôjde. Ceny sa podľa neho za uplynulý rok-dva v zásade nemenili. "Ponuka stále značne prevyšuje dopyt," konštatoval. Z bytov sa najviac predávajú trojizbové, ktoré stoja zhruba od 52.000 eur. Najmenej ľudí lákajú prízemné a družstevné byty. "Veľký záujem je o byty blízko centra mesta v lokalitách Juh, Sever, Kuzmányho sídlisko. Tieto byty sa stávajú pre väčšinu klientov nedostupné kvôli vysokým cenám. Zo sídlisk je najväčší záujem o byty na Terase, porovnateľný záujem je o začiatok sídliska Nad Jazerom, sídlisko Dargovských Hrdinov a sídlisko KVP," vymenoval Opina. Naopak, najmenej sa klienti pýtajú na byty na sídlisku Ťahanovce a na konci sídliska Nad Jazerom. Klienti realitných kancelárií riešia pri kúpe bytu nielen poschodie či hlučnosť, ale aj veľkosť kuchyne, orientáciu na svetové strany, zateplenie, parkovacie možnosti, hustotu zástavby a tiež budúcich susedov.

Opätovný záujem podľa Friedricha začínajú mať klienti o drahšie a luxusné nehnuteľnosti, avšak kvalita musí byť za rozumnú cenu. Situácia ohľadom rodinných domov je stagnujúca s miernym prepadom. "Medzeru na trhu zapĺňajú nové moderné nízkoenergetické domy, kde nie je problém postaviť trojizbový rodinný dom na kľúč na pozemku okolo 400-600 m2 už za 70.000 eur," priblížil nový trend. Klienti podľa neho začínajú uvažovať ekonomicky a skôr hľadajú rodinné domy s menšími výmerami, aj keď s potrebou rekonštrukcie a následne s výhodnou ekonomickou prevádzkou.
 

Vyberte región